Verujem cenjeni sude, da dobro poznaješ ljude …

VERUJEM CENJENI SUDE
I tako vi rešite nekoga da tužite, jer Sud je mesto gde je isto i djavolu i djakonu. I zato verujem cenjeni Sude, da dobro poznaješ ljude, Vi barem imate posla, jer ćud je ćud, a Sud je Sud…
Sada za nas koji nismo učili pravo, Sud je mesto gde je pravda uvek zadovoljena i gde je mleko belo boje i zato se odlučujemo da kao pošteni domaćini nepravdu zadovoljimo pravdom, pa sada ako ne može drugačije, onda makar na Sudu.
Za Vas sa jetfinijim ulaznicama, proces je odprilike ovakav:
Angažujete advokata da Vas zastupa, ispričate mu vaš slučaj i on sastavi podnesak Sudu za pokretanje postupka protiv druge strane. Kao domaćin čovek, ne želite nikome da ostanete dužni i pitate koliko sve to košta da se počne i želite da odmah platite sve početne troškove. Dobijete advokatsku tarifu i odgovor da ne brinete, platiće samo ono što je po tarifi propisano, a sve je propisano, svaki papir koji se napiše ima svoju cenu, svaki izlazak advokata ima svoju cenu i svaka stavka, radnja iskazana je u advokatskoj tarifi. Naravno, sve to mora da se plati.
Dodatni trošak je i taksa za pokretanje postupka koja se plaća direktno Sudu i ona zavisi od vrednosti spora pa može biti i do nekoliko hiljada eura. Kada platite sve te troškove sve je spremno. Odlazite kući i zadovoljno čekate poziv advokata za prvi pretres, prvo sudjenje na kome očekujete odmah i presudu, jer je stvar “po Vama čista”,  još ako vas ohrabre da sigurno dobijate slučaj zadovoljstvu nikada kraja.
Medjutim, telefon nikako da zvoni, advokat Vam se ne javlja na telefon ili Vam stigne poruka da je na sudjenju, ročištu i tražite u sebi još razumevanja i čekate, čekate i čekate. Posle nekoliko nedelja, nekada i meseci advokat Vam saopštava da ste dobili datum prvog pretresa, ročišta i da je Vaše pojavljivanje na Sudu zakazano za prvu polovinu sledeće godine. Sada sedite i pogledem tražite sećer i vodu i zamolite da Vam ponove i opet čujete isto. Da niste se prevarili, Sudovi su prebukirani i “normalno” je danas da Vam zakažu suđenje za narednu godinu. Koliko će onda godina sve trajati, ako ove ne možemo ni da počnemo, ostaje Vam samo da razmišljate na glas.
Došao je i taj dan, naredne godine, Ustali ste ranije nego onično, sredili se, obrijali, obukli novo odelo, ono što se nosi na svečanim prilkama i sa advokatom se nalazite ispred Suda. Velika, lepa zgrada, glasno kažete, a advokat koji je tu svakoga dana, malo umorno, ali sa osmehom potvrdno klima glavom. Ulazite  i nailazite na sigurnosna vrata, kakva ste do sada viđali samo na aerodromima, ostavljate sa stane torbu, sat, kaiš, sitniš i sa strahom čekate da li će zasijati zeleno svetlo koje znači da možete da prodjete dalje od sudnice. Uz put do sudnice dugačkim hodnicima nailazite na policiju koja sprovodi nekog čoveka vezanog lisicama, na ljude koji tužno sede i čekaju samo oni znaju šta, pripravnike koji se smeju sa kolegama i koleginicama, ljude koji izlaze nervozni iz drugih sudnica, viču, prete, plaču i najzad dolazite do sudnice u kojoj se održava Vaše ročište. Sada već vidno uzrujani sedate bojažljivo na klupu i pitate advokata da li je  ovde ovako svaki dan. On gleda predmet i opet klima glavom kao da vas je sve vreme pažljivo slušao. Kada Sudija vikne Vaše prezime i prezime druge strane, stajete mirno i shvatate da bi radje zaboravili na sve i pobegli kući, ali više nema nazad. Platili ste već sve troškove advokata, takse, podnesak-tužbeni zahtev, a ako želite da odustanete, morate platiti i troškove advkota druge strane i sve ostale trokove koji su bili tokom sudjenja. Zato ćutite i ulazite u Sudnicu, po pravilu sedate što dalje od svih, ali Vam odmah govore gde Vam je mesto i usmeravaju Vas da baš tu sednete. Sada se čeka da se pojavi druga strana i posle nekog vremena umesto nje pojavljuje se neki čovek u odelu i ulazi u razgovor sa Sudijom i Vašim advokatom. Sudija posle par trenutaka glasno saopštava i zapisničar upisuje u zapisnik da je na sudjenje toga dana pristupila jedna strana tj. Vi sa svojim advokatom, a da je advokat druge strane doneo opravdanje da je njegov klijent sprečen da se danas pojavi na sudjenju, te se sudjenje odlaže za dva, tri, ili više meseci. Posle par trenutaka Sudija i ostali odlaze,  a Vi ostajete u čudu, ne znajući šta da kažete, mislite ili uradite. Dolazite kući gde Vas čekaju hiljade pitanja od strane svih ukućana, a Vama je u glavi samo jedna reč: “odloženo”. Skidate odelo i odlazite u krevet nadajući se da je sve ovo san.
Da ne ostanem dužan, ova parnica završena je posle tačno 10 godina i 8 meseci i čovek je dobio spor. Posle toga pokrenuto je novo sudjenje kako bi se naplatili troškovi sudjenja, jer druga strana nije imala odakle da ih izmiri.
Sa druge strane postoji i Medijacija.

Medijacija, mislite meditacija?

Da često se ova dva pojma mešaju, ali evo da malo odmorite oči, na sledećem video zapisu saznajte sve o medijaciji u 90 sekundi. kliknite ovde
Kako TANJUG javlja medijacija je sjajna opcija. klikni ovde

I to ima i kod nas, u Srbiji?

Da, zakon o posredovanju u mirnom rešavanju sporova odavno postoji u pravosudnom sistemu Republike Srbije, a najnoviji je iz 2015. godine. Postoji više načina da angažujete medijatora za Vaš spor, ali za početak pogledajte moj web sajt www.pitaj.medijatora.com i tu saznajte sve što Vas interesuje o medijaciji. Tamo imate i moj kontakt telefon i slobodno me kontaktirajte. Videćete komentare ljudi koji su me angažovali i ima dosta toga još na web-u. Predsednik sam i Komore Medijatora Srbije i borim za da medijacija bude šire poznata svima, pa i sve prednosti koje ona nosi.

Dobro, zaintersovani ste i?

Evo ovako, trebalo bi sada da znate kako funkcionište proces medijacije. Pogledajte moj blog u kome je sve to detaljno opisano. LINK

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
*

Uvredljivi komentari će biti odmah izbrisani.