Šta sam dobio medijacijom?

sve sto treba da znate o medijaciji

Medijacija

Evo već neko vreme borim se da objasnim ljudima zašto je Medijacija efikasnija, jeftinija, brža od procesa na Sudu, ali naš narod kao da voli da se sudi, da sedi na drvenim klupama suda i da jedva čeka da ga pozovu iz Sudnice. Da li je to zaista tako i da li to tako treba, kao da im je vreme novac i zdravlje palo sa neba.

U priči sa ljudima često mi se posle izlaganja kao replika kaže čuvena pitalica: Pa Šta?

Priča o grčkom ribaru

Analizirajući ovu sjajnu pitalicu, shvatio sam njeno značenje na teži način. Setio sam se Grka koji je pecao po ceo dan na svojoj plaži ispred kuće i posmatrajući ga video da on upeca tačno onoliko ribe koliko mu treba da pojede i posluži svoje ukućane, eventualno nas putnike namernike. Kada sam ga pitao, zašto ne upeca više ribe, kada već ima vremena, rekao mi je: “Pa šta”?

Pa kao ekonomista rekoh mu, možeš višak ribe da prodaš i dobiješ novac. Sledilo je opet: Pa šta?

Pa onda od tog novca kupiš nove pecaljke savremenije koje će ti omogućiti da upecaš više ribe. Pa šta?

Pa onda možeš kupiti kombi kojim bi ribu prevozio na velepijacu i tako zarađivati sve više i više, kupiti nov auto, možda kuću. Pa šta? rekao mi je hladno. 

Pa onda kada budeš imao mnogo para, više nećeš morati da pecas i moći ćeš da uživaš, ležiš na obali i gledaš u prelepo more. Pa ja to i sada radim rekao mi je i poklopio sve moje napore da mu objasim ekonomiju i kružno kretanje novca. Pa šta, realno bio je u pravu i sva ta trka oko novca svodi se na to da ga u stvari i imamo svi dovoljno i da nije bogat onaj koji mnogo ima, već onaj kome malo treba. 

Deset dugih godina, a možda i više..

Poenta ove priče bila je da li je bolje uživati sada u ovom trenutku ili čekati deset i više godina. Kada to preslikamo na Sud, da li bolje dogovoriti se sa čovekom odmah i uživati u plodovima dogovora odmah ili čekati pravdu na Sudu deset i više godina, koja je uvek neizvesna. 

Kažu čovek pravi planove, a Bog mu se smeje. Čoveče, pa još danas mogu uzeti dušu tvoju i čije će biti što planiraš, kaže se u Svetom Pismu. 

Razmislite o tome sledeći put kada budete pravili planove ili kada se dvoumite da li je bolje spor rešiti odmah medijacijom ili čekati na neizvesan kraj suđenja. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
*

Uvredljivi komentari će biti odmah izbrisani.