Pitaj medijatora

bg6 2

Pitaj medijatora!

Kako je medijacija ili posredovanje u mirnom rešavanju sporova, kako je prvobitno definisano Zakonom o posredovanju Republike Srbije, manje poznata široj publici, red je da prvo čitaocima pojasnimo ovaj pojam. 

Medijacije je pre svega jedan human i veoma aktuelan posao, koji je nedostajao pravnom sistemu naše zemlje i evo najzad, dolazi vreme medijacije i njene pune primene. U svetu odavno poznata, ova profesija brzo je napredovala i svakodnevno se usavršava i aktivno primenjuje. Naš geografski takoreći komšija, Italija, uvela je medijaciju kao obaveznu pre svakog pokretanja sudskog postupka, po uzoru na druge zemelje koje su to već odavno uvrstile u svoj pravni sistem i ispred ostalih koje idu istim putem.

Medijator je treće, neutralna strana u postupku mirnog rešavanja sporova dveju ili više strana. Koristeći svoje veštine, znanja i iskustvo, medijator različitim tehnikama usmerava razgovor suprotnih strana, fokusirajući se na problem koji je doveo do medijacije, a koji će izvesno završiti na Sudu, ako strane ne nađu zajednički prihvatljivo rešenje za sve. 

U Srbiji, ovaj točak medijacije pokrenut je i dat na upravljanje Ministarstvu Pravde, a od 2015 godine polako, ali sigurno krenuo je sa sve bržim okretanjem. Sve više ljudi se odlučuje da završi obuku za medijatora i počne da se bavi ovim rekli smo pre svega, humanim poslom. Ove godine očekuje se i dodatna izmena i dopuna zakona o posredovanju, medijaciji  i nadamo se da će i Srbija uvesti medijaciju kao obaveznu kariku pre pokretanja dugogodišnjih sudjenja. 

Ovaj blog samo je početak pisanja o medijaciji, a naslov Pitaj Medijatora uvod je o priču o medijaciji koju ćemo pričati kako ovde, tako i na sajtu pitajmedijatora.com, na instagramu, facebook i ostalim socijalnim mrežama i približiti vam medijaciju iz ugla medijatora. 

Iza teksta stoji Medijator, moje ime je Igor i zovu me Profa, jer sam univerzitetski profesor i bavim se medijacijom na jednom većem, savremenom nivou. 

Pratite moje tekstove i za sve što treba vezano za medijaciju slobodno Pitajte Medijatora 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*
*
*

Uvredljivi komentari će biti odmah izbrisani.