Pitaj medijatora

bg6 2

Pitaj medijatora!

Kako je medijacija ili posredovanje u mirnom rešavanju sporova, kako je prvobitno definisano Zakonom o posredovanju Republike Srbije, manje poznata široj publici, red je da prvo čitaocima pojasnimo ovaj pojam. 

Medijacije je pre svega jedan human i veoma aktuelan posao, koji je nedostajao pravnom sistemu naše zemlje i evo najzad, dolazi vreme medijacije i njene pune primene. U svetu odavno poznata, ova profesija brzo je napredovala i svakodnevno se usavršava i aktivno primenjuje. Naš geografski takoreći komšija, Italija, uvela je medijaciju kao obaveznu pre svakog pokretanja sudskog postupka, po uzoru na druge zemelje koje su to već odavno uvrstile u svoj pravni sistem i ispred ostalih koje idu istim putem.

Medijator je treće, neutralna strana u postupku mirnog rešavanja sporova dveju ili više strana. Koristeći svoje veštine, znanja i iskustvo, medijator različitim tehnikama usmerava razgovor suprotnih strana, fokusirajući se na problem koji je doveo do medijacije, a koji će izvesno završiti na Sudu, ako strane ne nađu zajednički prihvatljivo rešenje za sve. 

U Srbiji, ovaj točak medijacije pokrenut je i dat na upravljanje Ministarstvu Pravde, a od 2015 godine polako, ali sigurno krenuo je sa sve bržim okretanjem. Sve više ljudi se odlučuje da završi obuku za medijatora i počne da se bavi ovim rekli smo pre svega, humanim poslom. Ove godine očekuje se i dodatna izmena i dopuna zakona o posredovanju, medijaciji  i nadamo se da će i Srbija uvesti medijaciju kao obaveznu kariku pre pokretanja dugogodišnjih sudjenja. 

Ovaj blog samo je početak pisanja o medijaciji, a naslov Pitaj Medijatora uvod je o priču o medijaciji koju ćemo pričati kako ovde, tako i na sajtu pitajmedijatora.com, na instagramu, facebook i ostalim socijalnim mrežama i približiti vam medijaciju iz ugla medijatora. Saznaćete kako angažovati medijatora, kako pronaći medijatora za Vaš spor, kako naći medijatora koji ima kvalifikacije da Vas razume na pravi način.

Iza teksta stoji Medijator, moje ime je Igor i zovu me Profa, jer sam univerzitetski profesor i bavim se medijacijom na jednom većem, savremenom nivou. 

Pratite moje tekstove i za sve što treba vezano za medijaciju slobodno Pitajte Medijatora 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*
*
*

Uvredljivi komentari će biti odmah izbrisani.