Medijacija od A do Š

Medijacija od A do Š

Kako funkcioniše proces medijacije,  od trenutka kada vas jedna strana kontaktira do kraja kada se medijacijom dogovori sporazum i on overom kod notara dobija snagu izvršne isprave.

Pokušaću Vam sve to približiti u par slika.

Sve počinje tako što me jedna strana kontaktira, uglavnom telefonom, uglavnom po preporuci, ali medijatora može i Sud pozvati kao što zovu i advokate, po službenoj dužnosti da odrade medijaciju, koju oni mogu, a ne moraju da prihate da rade. Princip dobrovoljnosti provlači se kroz sva načela medijacije.

kako sve pocinje

Kada sam obavio kratak razgovor, kako je medijacija neformalan postupak, dogovaram da se sa strankom nađem na kafi u obližnjem kaficu, restoranu ili kod mene u kancelariji. 

hajde da se nadjemo na kafi i jos malo ispricamo

Sada kada znam sve detalje od jedne strane u postupku, od koje dobijam i podatke druge strane, telefon, email i sl i ovlađćenje za rad, tačnije da mogu da kontaktiram drugu stranu i predložim medijaciju, sastavljam kratak dopis drugoj strani i šaljem ga na Email. U email-u krakto predstavim sebe, medijaciju i zašto je ona dobri i korisna za sve i predložim da se svi zajedno nađemo u terminu koji svima odgovara kod mene u kancelariji i započenemo prvu sesiju zvaničnog postupka medijacije. 

email za pocetak

Druga strana dobija email i po pravilu me poziva telefonom kako bi joj pojasnio još malo medijaciju, sve prednosti koje ona nosi i kako bi dogovorili prvi susret, sesiju medijacije. 

Može li se živeti od medijacije

Nalazimo se svi zajedno u dogovorenom terminu kod mene u kancelariji i počinjemo sa procesom medijacije. Svaka strana iznosi svoje viđenje spora, način na koji ona vidi rešenje i pregovaramo o svim ponuđenim opcijama i kreiramo nove opcije koje odgovaraju obema stranama. 

Važno ! 

Na medijaciji se napada problem koji je doveo do spora, a ne strane u postupku, 

Na medijaciji nema svađe, vikanja i prepucavanja

Na medijaciji je isključena javnost, nema novinara, papraca i trećih lica

Na medijaciji se potpisuje izjava o poverljivosti da sve što se sazna na medijacijie ne sme biti prenošeno trećim licima

Na medijaciji se razgovora konstruktivno i efikasno. Medijacija se u praksi završava za dve ili tri sesije i max može trajati 60 dana

Na medijaciji se ne izvode dokazi i ne traži se ko je kriv, traži se rešenje problema koji je doveo do spora

Medijacija je nekoliko puta jeftinija od procesa na Sudu. 

rukovanje

Na medijaciji strane same donose odluku, koja odgovora obema, za razliku od Suda gde sudija uvek donese presudu u korist jedne strane.

potpisivanje sporazuma

Kada se strane dogovore na medijaciji, one potpisuju sporazum gde sve navedeno i dogovoreno stave na papir koji overe kod notara. Overom kod notara, ovaj sporazum ima snagu izvršne isprave, preciznije istu pravnu snagu i moć koji ima i presuda koju donese i Sudija posle nekoliko godina sudjenja.

odlazak kuci posle medijacije

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*
*
*

Uvredljivi komentari će biti odmah izbrisani.